Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Buss – behörighet D1, D, D1E, DE

Ska du köra buss behöver du ha ett D-körkort. Det finns fyra olika körkortsbehörigheter för bussar: D1, D1E, D och DE. Skillnaden ligger i hur stora bussar och tillkopplade släpvagnar du får köra.

Förarprovet består av ett körprov och ett kunskapsprov. Du börjar alltid med kunskapsprovet. För att boka och genomföra ett körprov måste du ha ett giltigt kunskapsprov.  

På sidorna Kunskapsprov för buss och Körprov för buss (se länkar på sidan) kan du läsa mer om vad du behöver tänka på inför provet, hur provet går till och vad som händer efter provet.

D1

Körkortsbehörigheten D1 ger rätt att köra mellanstora bussar som är konstruerade för högst 16 passagerare utöver förarplatsen, och har en maximal längd av 8 meter. Du får också dra en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg.

Krav för att få ett D1-körkort

D1E

Körkortsbehörigheten D1E ger samma rätt som D1 och du får dessutom dra en eller flera släpvagnar oavsett vikt.

Krav för att få ett D1E-körkort

D

Körkortsbehörigheten D ger rätt att köra bussar oavsett antal sittplatser eller längd. Du får också dra en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg.

Krav för att få ett D-körkort

DE

Körkortsbehörigheten DE ger samma rätt som D och du får dessutom dra en eller flera släpvagnar utan någon övre viktbegränsning.

Krav för att få ett DE-körkort