Kakor (cookies) Trafikverket använder kakor för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Genom att använda webbplatsen accepterar du användandet av dessa kakor.
Läs mer om kakor och hur du avaktiverar dem

Bergarbeten

Vi ska höja kvaliteten, öka produktiviteten och minska antalet arbetsskador när bergarbeten utförs i Trafikverkets regi. Därför ställer vi nu krav på särskild utbildning och certifiering för sprutbetongarbete, injekteringsarbete och bultsättningsarbete.

Kravet på utbildning startar i projekt E4 Förbifart Stockholm och fortsätter sedan i Trafikverkets kommande bergtunnelprojekt. Utbildningen följer de utbildningsplaner som vi har tagit fram.

De utbildningsföretag som uppfyller kraven i utbildningsplanerna blir godkända av Trafikverket för att utbilda våra kontrakterade bergarbetare. De bergarbetare som får godkänt resultat i utbildningen får en Trafikverkscertifiering på fem år.

Godkända utbildare

Kunskapslyft bakgrunden till utbildning

Vi har tagit initiativet och samarbetar nu med flera utbildningsföretag för att skapa ett kunskapslyft inom bergbranschen. Bakgrunden är att projekt E4 Förbifart Stockholm i sina tunnelentreprenadkontrakt ställer krav på att bergarbetare ska vara projektcertifierade inom specialistområdena bultsättning, injektering och betongsprutning. Utbildningsföretagen ger teoretisk och praktisk utbildning enligt utbildningsplanen och erbjuder kunskapsprov.